piątek, 30 marca 2012

Wiosennie????

Oglądając dzisiejsze prognozy włos mi się zjeżył ,zacisnę zęby i nie będę narzekać:)przecież wiosna i tak w końcu przyjdzie a za nią lato.Nastawiłam chleb i jutro będę zajadać cieplutki na śniadanko!czy życie nie jest piękne:))Kilka fotek z dzisiejszego spaceru na wiosennych wypalonych łąkach



wtorek, 27 marca 2012

A co na kolacje

Na kolacje muszle nadziewane warzywami,serkiem kozim i mozzarellą z sosem pomidorowym
 mniam:)


A po kolacji spacer wskazany!

wtorek, 20 marca 2012

Do trzech razy sztuka

Mi udało się za drugim :) Gdy pierwszy raz zobaczyłam chleb pieczony w garnku od razu pomyślałam muszę taki upiec.Nie było łatwo.Pierwszy odbiegał znaczaco od tego z blogu smaki i aromaty.Drugi wyszedł idealnie,chrupiąca skórka hmm długo by pisać.Zachęcam do wypróbowania,ja w planach mam już kolejny i nie zamierzam na tym poprzestać
Chleb pszenno-żytni



wtorek, 13 marca 2012

Nie tylko gumiklyjzy

Brzmi troszkę jak z  języka Węgierskiego,mowa o naszych kluskach śląskich chociaż nie tylko o nich.Kto nie był na śląsku koniecznie musi tam zawitać.Tradycyjnie zachwyciła mnie kuchnia zaraz po widokach oczywiście:). Mój wakacyjny domek znajdował się 766 m.n.p.m z cudownym widokiem na Wisłę ciągle myślę żeby tam wrócić...Teraz gwóźdź programu:)..........    mój ulubiony kołocz z serem



Przepis pochodzi z moich zeszycików i z chęcią nim się podzielę:)

składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
3-4 dag drożdży
3/4 szklanki cukru
2 żółtka (białka zostawiamy do masy serowej)
1 jajko
12 dag masła
1/2 szklanki mleka
kilka kropel aromatu (ja daje śmietankowy)

kruszonka:
25 dag masła
1 szklanka cukru
1/2 kg mąki

masa serowa
0,5 kg sera(u mnie śmietankowy)
2 białka
1 jajko
1-2łyżki cukru (kruszonka daje wystarczająca słodycz)

Z drożdży połowy mleka i kilku łyżeczek cukru robimy zaczyn,jak tylko trochę nam podrośnie mieszamy z mąką,jajkiem,żółtkiem,cukrem i aromatem na końcu dodajemy mleko i roztopione masło.Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy,formujemy kule i wsadzamy do lodówki
Składniki masy serowej mieszamy łyżką
Wylepiamy dno foremki wyrośniętym ciastem na to ser i kruszonka.
Pieczemy w temp 150 stopni przez 20 min po tym czasie zwiększamy do 180 i pieczemy kolejne
 20 min
smacznego

P.S Latem zamiast sera dodaje śliwek lub jagód ale to chyba jest oczywiste:)

niedziela, 11 marca 2012

czwartek, 8 marca 2012

W dniu goździka:)

Strudzonym,samotnym,szczęśliwym,zabieganym wszystkim wam najlepszego.To jest wasz dzień nie zapominajcie!!!

U mnie jak zwykle będzie słodko:)



piątek, 2 marca 2012

Jaki jestem nie wie nikt...

Dzieciaki są najlepszymi modelami:)  pozują z taką łatwością i naturalnością że nie jeden dorosły może im tego pozazdrościć.Tak ciężko było mi wybrać tylko jedno więc wrzucam kilka




czwartek, 1 marca 2012

Chała

  No i znowu kulinarnie ,tym razem chałka z przepisu P.Kasi ze strony smaki i aromaty.Zapach i smak niezapomniany:) Dzisiaj kończę jeść druga:)          ku mojemu zdziwieniu na drugi dzień smakuje ta samo wyśmienicie!!!!