wtorek, 15 maja 2012

Czyżby zapomniany?

Na blogach króluje rabarbar a u mnie szpinak wszak to już jego ostatnie dni (u mnie na ogrodzie)
Dzisiejszy obiad to tarta ze szpinakiem a do tego sałatka z bakłażana.
Smaczne lekkie i sycące 



Tarta ze szpinakiem
składniki
450 g ciasta francuskiego,1kg szpinaku,cebula,czosnek,200g fety,80g plasterków szynki np parmeńskiej,50g parmezanu lub innego twardego,150 g serka ricotta,3 jaja,pół łyżeczki papryki w proszku,4 łyżki bułki tartej,sól,pieprz

szpinak oczyścić drobno pokroić.Obrać cebule i czosnek,poddusić na łyżce masła dodać szpinak i dusić 4min,doprawić sola i pieprzem
ser feta pokroić w ok.1cm paski,następnie przekroić na połówki i owinąć w półplasterki szynki
Parmezan wymieszać z serkiem,jajkami,papryką i bułką tartą.Dodać odciśnięty szpinak.
Foremkę wyłożyć ciastem francuskim.Na ciasto wyłożyć masę szupinkową a na nią paluszki fety a na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciasta
Piec około 45 min w temp 200 stopni

8 komentarzy:

  1. Ale mi narobiłaś apetytu na taką tartę! pyszności, uwielbiam szpinak w kazdej postaci a w tartach szczególnie, musze i ja zrobić, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta wersja jest naprawdę smaczna do masy dodaje się serek ricotta a na wierzchu układa fetę owinięta w szynkę parmeńską

      Usuń
  2. I jakie apetyczne, zdjęcia multikolorowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. I na żywo i na zdjęciach też ;) wygląda przepysznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie tu u Ciebie !
    A szpinak kocham :)
    Pozdrawiam sedecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za zostawienie komentarza :)))