czwartek, 9 sierpnia 2012

gruszka,pistacja i stempelki

Jakiś czas temu stałam się szczęśliwą posiadaczką stempelków.Och jaka radość moja jak już je rozpakowałam:)siedziałam i drukowałam:)chyba już dziecinnieje:).
Stempelki kupiłam u ScandiLoft.

Na zdjęciu mój stary anolog którego ostatnio przeprosiłam
A teraz deser:)




Składniki na ciasto(tortownica 20cm)
50g gorzkiej czekolady,80g pistacji,150g masła,150g cukru pudru,3 jajka,150g mąki pszennej,1łyżeczka proszku do pieczenia,1łyżka mleka,3małe gruszki

Masło ucieramy z cukrem dodajemy po 1 jajku,następnie mąkę z proszkiem mleko i orzechy z czekoladą(rozdrobnione wcześniej blenderem)
Na koniec dodajemy gruszkę pokrojoną w kostkę i mieszamy łyżka

160°C 40 min
(sprawdzamy patyczkiem czy ciasto suche)

Polewa czekoladowa:150ml kremówki,150g gorzkiej czekolady
śmietanę doprowadzamy do wrzenia wrzucamy połamaną czekoladę,mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
SMACZNEGO

18 komentarzy:

  1. zwaliłaś mnie z nóg (dobrze że siedzę ;), nie, nie tym, że dziecinniejesz, jak Ty dziecinniejesz, to ja zdziecinniałam do reszty, ale tym połączeniem; moje ulubione owoce i orzeszki.... zdjęcia cudne, a stempelki i mnie kuszą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc musisz koniecznie upiec.Ciasto z typu "szybko goście jadą"i smaczne przy tym

      Usuń
  2. I weź człowieku się odchudzaj jak poziomka kusi i kusi;-)))) Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja droga ja na diecie od zawsze,no przyznaje że trochę dziwna ta moja dieta:)
      pozdrawiam

      Usuń
  3. Stempelki bomba, a zdjęcia "kuchenne" to wiesz, że dla mnie rewelacyjne ! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale radość ze stempelkowania:)
    Smakowite zdjęcia, aż zrobiłam się głodna ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy z nas ma coś z dziecka:)
      Częstuje wirtualnie:)

      Usuń
  5. Smakowicie, kurcze nie wiem, jak bym się starała to ujęć jedzenia nie umiem fajnych złapać:-).
    Chyba za trudne dla mnie. A u ciebie super!!!
    Ciekawa jestem efektów analoga - był na wakacjach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuje zakupić sobie ""ujęcia ze smakiem"świetna książka.
      Analoga zabrałam ze sobą,fakt tylko 36 klatek z wakacji ale wyszły chyba fajnie.Oczywiście mój analog to nie jak Twój Fed

      Usuń
  6. pistacje,gruszki i czekolada jak dla mnie boskie polaczenie!
    a stempelek-rewelacja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło naprawdę pyszne:)polecam

      Usuń
  7. stempelki to i ja muszę zanabyć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. stempelki rewelacja, a od fotek słodkości przybył mi kilogram ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też przybyło to tu to tam:)
      pozdrawiam

      Usuń
  9. pychotka ciastusio a stempelki widziałam we Florencji ale w zawrotnej cenie i podchodziłam 3 razy i odpuściłam. Teraz mi żal.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Scandiloft chyba ma jeszcze je w sprzedaży więc nic straconego

      Usuń

Dziękuje za zostawienie komentarza :)))