piątek, 19 października 2012

Przed sobotą

Przed sobotą warto upiec ciasto,bo nigdy nie wiadomo czy siostra niezawita niespodziewanie ,sąsiadka wpadnie na kawę albo przyjaciółka odwiedzi by porozmawiać:)Dzisiaj obiecane ciasto dyniowe o korzennej nucie z wyśmienitą kruszonka z orzechami karmelizowanymi.Co by tu więcej o nim napisać:)))Uwielbiam je, chociaż piekłam pierwszy raz:)
Zapomniałabym,jeśli ktoś jest chętny na pesteczki dyniowe proszę o kontakt z chęcią się podzielę:)))











Orzechy karmelizowane
250g orzechów włoskich,pół szklanki cukru,łyżeczka cynamonu,szczypta soli,3łyzki mleka
Orzechy uprażyć w piekarniku w 175°C około 9 minut aż lekko zbrązowieją
Do garnka wsypujemy wszystkie składniki i mieszamy gotując na średnim ogniu około 8 minut,do momentu aż mieszanina zrobi się gęsta.Zdjąć z ognia i dodać orzechy,a następnie wyrzucamy całość na blaszkę i oddzielamy od siebie aby się nie posklejały 

Jeśli macie orzechów pod dostatkiem proponuję zrobić z podwójnej porcji:))))do chrupania

Ciasto dyniowe

2i1/2szklanki mąki,1i1/2łyżeczki proszku do pieczenia,1łyzeczka sody,1/2łyzeczki soli,1i1/2szklanki cukru,2jajka,4łyżki masła (roztopionego i zimnego)1/4szklanki oleju,1/2szklanki maślanki,1łyżeczka cynamonu,2łyżeczki mielonego  imbiru,1łyżeczka gałki muszkatołowej,1/4łyżeczki mielonych goździków,1i1/2szklanki rozgotowanej i zmiksowanej dyni

Mieszamy mąkę ,sodę,proszek do pieczenia i sól
W misce ubijamy jajka z cukrem aż zrobią się jasne i podwoją objętość.Dodać masło i kolejno olej,maślankę,przyprawy i przecier z dyni
Na końcu dodajemy suche i mieszamy łyżką do połączenia
Wlewamy do foremki u mnie tortownica 22 cm
Kruszonka
1szklanka kandyzowanych orzechów,1/2szklanki mąki,1/3szklanki brązowego cukru,3łyzki cukru pudru,4-5łyżki roztopionego masła

Wszystkie składniki mieszamy i wysypujemy na wierzch ciasta lekko dociskając
Pieczemy około 80 minut w temp 200°C
(do suchego patyczka)
Niestety piekarniki są różne ja piekłam na termoobiegu a wierzch ciasta przykryłam folią by nie przypaliły się orzechy

62 komentarze:

  1. Wygląda bosko! Chyba jutro wpadnę na kawałeczek... ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ups ciasto piekłam we wtorek na święto chleba:)
      Nie zostaje mi nic innego jak poczęstować wirtualnie:)))))nawet nie jednym kawałeczkiem:)

      Usuń
  2. o jesusie...zaslinilam cala klawiature przez te Twoje kusicielstwo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszne czekoladko,chyba wszystko za sprawą orzechów:)

      Usuń
    2. domyslam sie,ze jest pyszne i zaluje,ze nie moge go wirtualnie skosztowac:)

      rumpsteak to gruby plaster Roastbeefu :) http://czekolada-schokolade.blogspot.de/2011/11/rumpsteak.html

      Usuń
  3. i teraz muszę wyżebrać od kogoś dynię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie Jo:)Jak nawet się nie uda to porcja orzechów będzie idealna na otarcie łez:)

      Usuń
    2. Zawsze można kupić większą i zapasteryzować mus w słoikach lub tak jak ja to robię zamrozić:)

      Usuń
    3. zamrożoną mam, ale szkoda już wykorzystać, kiedy tyle na polach :)

      Usuń
  4. Oj na takie pyszności to i ja bym przy sobocie z chęcią Cię odwiedziła. Radosnego weekendu! Buzka :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z chęcią bym Cię odwiedziła nawet w tygodniu;)

      Usuń
    2. Zapraszam i jeszcze Olkę trzeba porwać. :)))
      A co do pasty z tuńczyka to jak zapisałaś sobie przepis to tam jeszcze jest dodatek 2-3 plasterków sera żółtego. Pokroić w kawałki, wrzucić do innych składników i blenerem potraktować. Wyleciał mi z pamięci ser jak przepis na blog wstawiałam. :)

      Usuń
    3. Już szykuję walizkę myślę ze Olkę pomieści:))))Dopisałam

      Usuń
  5. w pierwszym zdaniu napisałaś dlaczego tak tęsknię za Polską...

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyyycha ciasto musi być. Chętnie bym była tą, co wpada do Ciebie w sobotę na ciasto:-D

    OdpowiedzUsuń
  7. O jeżulku, to ciasto wygląda bosko, wyślij choć okruszki mailem:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto do wypróbowania, miłego weekendu:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Zdjęcia słabej jakości raczej ale smakuję owszem

      Usuń
    2. ja tu widzę tylko najwyższą jakość :)

      Usuń
  10. Wygląda niesamowicie - smakowicie :)) Mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepysznie wygląda!! ale wy mi na tych blogach smaku narobicie zawsze ;-))

    OdpowiedzUsuń
  12. a to chyba już tyje od samego czytania przepisów takich :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mhmm wygląda smakowicie, Niestety ja talentów kulinarnych nie posiadam, więc pozostaje mi jedynie cukiernia.

    OdpowiedzUsuń
  14. ja się oblizuję na posypkę z karmelizowanych orzechów, ale uprzedzam brak odwagi... No chyba, że wpadnę kiedyś na degustację i nie powiesz mi, że to z dyni :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maryś dyni nie czuć,smakuję jak korzenne ciasto a posypka z orzechów rewelacja:)

      Usuń
    2. już właśnie na kilku blogach widziałam to oswajanie w cieście dyni, zaskakujące... Jak marchewkowe ciasto :)

      Usuń
  15. Wygląda smakowicie ;) Częstuje się ;) mniam

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakie korzenne jesiennie,rozgrzewająco!
    Podrzucisz kawałek ?
    Jeżeli niespodziewani goście nie byli...

    OdpowiedzUsuń
  17. mam ostatnią swoją dynię w piwnicy i sama nie wiem co z nią zrobić, bo ilość pomysłów przewyższa ilość dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ciasto było przepyszne Sis, ale kruszonka na nim to niebo w gębie ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Już pisałam, szkoda, iż tak daleko mieszkasz, bo ja wielka fanka ciast (to tak po babci na mnie przeszło):))))

    OdpowiedzUsuń
  20. i ja mam ochotę na coś orzechowego, to ten czas :) kruszonka musi smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasta nie polecę bo chyba jajek nie używasz ale kruszonkę zawsze możesz użyć do innego ciasta

      Usuń
  21. Dziękuję za pomysł na najbliższy weekend. Tego mi potrzeba - ciasto dyniowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. wyglada smakowicie... mozna prosic ten cudowny sprawdzony juz przepis? :))) bo u mnie wlasnie dynia stoi i czeka i wciaz dumam co z nia poczac :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mniaaaaaaam! Szkoda, że nie mieszkamy blisko siebie :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Igo, upiekłam je wczoraj. Jest PYSZNE! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Witaj, wpadłam tu po nitce blogowej, jestem kompletną nogą z pieczenia, ale tak mnie skusiłaś tym smakowitym ciastem, a i tak będę gotować zupę dyniową, więc co mi tam spróbuje ;))
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci za troskę, oczywiście bym zapomiała o przykryciu folią. Ciasto jest w piekarniku, a ja już obżarłam się pysznymi karmelizowanymi orzechami! pozdrawiam

      Usuń

Dziękuje za zostawienie komentarza :)))