Słodkie pocieszenie po wczorajszym meczu
Tarta morelowa z kremem marcepanowym.Wyszła bardzo smaczna,już myślę o upieczeniu jej ze śliwkami,gruszkami...
ale o tym później
Składniki na ciasto:1/2 kostki margaryny,1/2 szklanki cukru pudru,sól,jajko, 1 i 1/2 szklanki mąki,ekstrakt waniliowy(lub laska wanilii),starta skórka z cytryny
Z podanych składników zagnieść ciasto,schłodzić,rozwałkować i upiec.Obciążając tarte fasolą
20 min,200 ºC
Składniki na masę:20dag masy marcepanowej,1/2 kostki masła,1/2 szklanki cukru pudru,2 jaja,10dag zmielonych migdałów,torebka budyniu waniliowego,3/4kg moreli,10dag konfitury morelowej
Marcepan posiekać i zmiksować z miękkim masłem i cukrem pudrem(łyżkę odłożyć) .Dalej miksować wbijając kolejno jajka.Wymieszać z migdałami i budyniem
Morele umyć,osuszyć,przekroić na połówki.Krem marcepanowy rozsmarować na upieczonym spodzie.Owoce ułożyć na masie przekrojoną stroną do dołu i lekko wcisnąć
Piec 35-40 min w 200 ºC
Konfiturę podgrzać przetrzeć przez sito,posmarować nią gorące ciasto.Wystudzić posypać cukrem pudrem
Smacznego
Iga poproszę przepis! wygląda bajecznie:)))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
Dziękuje,przepis już dodałam
Usuńpozdrawiam słonecznie:)
marcepan zjadłabym nawet bez tarty ale gdybym miałą tartę to może jeszcze ktoś załapałby się na deserek. Przepis?
OdpowiedzUsuńTarta tylko dla miłośników marcepanu:)))przepis już dodałam
Usuńpozdrawiam
Czuła bym się pocieszona, gdybym jej mogła spróbować ;>
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie !
Musisz częściej przyjeżdżać :)))
UsuńNa sobotę zrobię coś extra:) znaczy postaram się:)
UsuńBoże jakie ty robisz pięne zdjecia...
OdpowiedzUsuńCzerwienie się:)
UsuńDziękuje