niedziela, 17 czerwca 2012

Na pocieszenie

Słodkie pocieszenie po wczorajszym meczu
Tarta morelowa z kremem marcepanowym.Wyszła bardzo smaczna,już myślę o upieczeniu jej ze śliwkami,gruszkami...
ale o tym później 




















Składniki na ciasto:1/2 kostki margaryny,1/2 szklanki cukru pudru,sól,jajko, 1 i 1/2 szklanki mąki,ekstrakt waniliowy(lub laska wanilii),starta skórka z cytryny

Z podanych składników zagnieść ciasto,schłodzić,rozwałkować i upiec.Obciążając tarte fasolą
20 min,200 ºC

Składniki na masę:20dag masy marcepanowej,1/2 kostki masła,1/2 szklanki cukru pudru,2 jaja,10dag zmielonych migdałów,torebka budyniu waniliowego,3/4kg moreli,10dag konfitury morelowej

Marcepan posiekać i zmiksować z miękkim masłem i cukrem pudrem(łyżkę odłożyć) .Dalej miksować wbijając kolejno jajka.Wymieszać z migdałami i budyniem
Morele umyć,osuszyć,przekroić na połówki.Krem marcepanowy rozsmarować na upieczonym spodzie.Owoce ułożyć na masie przekrojoną stroną do dołu i lekko wcisnąć
Piec 35-40 min w 200 ºC
Konfiturę podgrzać przetrzeć przez sito,posmarować nią gorące ciasto.Wystudzić posypać cukrem pudrem 
Smacznego

9 komentarzy:

  1. Iga poproszę przepis! wygląda bajecznie:)))
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje,przepis już dodałam
      pozdrawiam słonecznie:)

      Usuń
  2. marcepan zjadłabym nawet bez tarty ale gdybym miałą tartę to może jeszcze ktoś załapałby się na deserek. Przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tarta tylko dla miłośników marcepanu:)))przepis już dodałam
      pozdrawiam

      Usuń
  3. Czuła bym się pocieszona, gdybym jej mogła spróbować ;>
    wygląda obłędnie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz częściej przyjeżdżać :)))

      Usuń
    2. Na sobotę zrobię coś extra:) znaczy postaram się:)

      Usuń
  4. Boże jakie ty robisz pięne zdjecia...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za zostawienie komentarza :)))