poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Pomidoro

Chyba tylko pomidor cieszy się z upałów które nas nawiedziły:)Pewnie nie macie ochoty patrzeć nawet na jedzenie,Ja też ale coś jeść trzeba.Dzisiaj na obiado-kolacje przyrządziłam tartaletki z pomidorami a do tego panzanella...pycha























Tartaletki
1i1/2 szklanki mąki,115g masła,1/4 łyżeczki soli,2 łyżeczki wody
Mieszamy składniki i wstawiamy ciasto na 30 min do lodówki
Pieczemy 15 min 180 °C  w obciążonych grochem foremkach
Masa
2-3pomidory,2 jajka,szklanka serka homogenizowanego,gałka muszkatołowa,sól,pieprz,rozmaryn lub bazylia
Na podpieczone ciasto wlewamy masę a na wierzch układamy pokrojone pomidory.Zapiekamy około 30 min

Panzanella
Rukola,pomidor,anchois,kilka oliwek,posiekana bazylia,czosnek,pumpernikiel
polewamy oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny,solą i pieprzem

24 komentarze:

  1. u mnie byla rukola z pomidorem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. tylko lekkie jedzenie w takie upaly:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Iga jak Ty z włączonym piekarnikiem wytrzymałaś? ...ja miałam w planach chleb i odpuściłam sobie, m pojechał rowerem na Bema po gotowca:) a tartaletki są pysznym rozwiązaniem na głód, a jeszcze ta sałatka... mmmm...ale jestem głodna!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie brak chleba spowodował ten akt desperacji:)a jak już piekę chleb to i od razu kolacja z piekarnika:)

      Usuń
  4. O rany. Ty wiesz co dobre.Pomidory mogę na okrągło i non stop i znowu,Oczywiście w sezonie. Potem tylko suszone

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak później pomidory smakują jak ziemniaki:)

      Usuń
  5. O matko przecież to cudownie wygląda na przyjęciu i na zwykłej kolacji.. i pyszne jest napewno!! Kocham pomidory wiec na pewno pyszne!! ja bym zjadła już teraz!!! lece wydrukować sobie przepis! Rewelacja!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na przyjęcie to proponuję na wierz pokroić pomidorki koktajlowe będzie łaniej wyglądało:)
      pozdrawiam

      Usuń
  6. Pomidory mogę jeść na okrągło:) Chyba czas zacząć suszyć pomidory:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nigdy nie suszyłam,mam nadzieje że dodasz posta w tej tematyce:)

      Usuń
    2. Przy mojej Zuzi nie wiem czy będę mieć czas, dlatego podaję Ci przepis,gdybyś chciała sobie zrobić:

      Pomidory o zwartym miąższu(ja suszę podłużne), przecinamy na pół, usuwamy miąższ z pestkami, lekko solimy (NAJLEPIEJ SOLĄ MORSKĄ), układamy przecięciem do góry. Możemy suszyć na słońcu lub w piekarniku (początkowo 30-50 stopni, dosuszamy w 60-70 stopniach). Dosuszone pomidory układamy w słoikach,można dodać ulubione zioła i zalewamy gorącą oliwą:)

      Usuń
    3. Dziękuje Jagódko już zapisuje!!!

      Usuń
  7. skład na masę bardzo mi się podoba, fajna przekąska!
    ps. ja też cieszę się z upałów, więc nie tylko pomidory:)))

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie to obiad:)nie przekąska:)
      Więc cieszmy się póki są :)

      Usuń
  8. Fantastyczne smaki! Moje ulubione:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę samych wielbicieli pomidorów:)
      pozdrawiam słonecznie

      Usuń
  9. U mnie nie ma upałów, mogę jeść takie pyszności. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie niestety też już ich nie ma:/
      Częstuje wirtualnie:)

      Usuń
  10. chciałabym, tzn. nie mieć apetytu chociaż w upał....niestety, smakowicie jak zawsze i te pomidorki czarowne, z Twojego ogrodu?

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne jedzonko ;) Pozdrawiam, Monika.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za zostawienie komentarza :)))