Na blogach króluje rabarbar a u mnie szpinak wszak to już jego ostatnie dni (u mnie na ogrodzie)
Dzisiejszy obiad to tarta ze szpinakiem a do tego sałatka z bakłażana.
Smaczne lekkie i sycące
składniki
450 g ciasta francuskiego,1kg szpinaku,cebula,czosnek,200g fety,80g plasterków szynki np parmeńskiej,50g parmezanu lub innego twardego,150 g serka ricotta,3 jaja,pół łyżeczki papryki w proszku,4 łyżki bułki tartej,sól,pieprz
szpinak oczyścić drobno pokroić.Obrać cebule i czosnek,poddusić na łyżce masła dodać szpinak i dusić 4min,doprawić sola i pieprzem
ser feta pokroić w ok.1cm paski,następnie przekroić na połówki i owinąć w półplasterki szynki
Parmezan wymieszać z serkiem,jajkami,papryką i bułką tartą.Dodać odciśnięty szpinak.
Foremkę wyłożyć ciastem francuskim.Na ciasto wyłożyć masę szupinkową a na nią paluszki fety a na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciasta
Piec około 45 min w temp 200 stopni
Ale mi narobiłaś apetytu na taką tartę! pyszności, uwielbiam szpinak w kazdej postaci a w tartach szczególnie, musze i ja zrobić, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńTa wersja jest naprawdę smaczna do masy dodaje się serek ricotta a na wierzchu układa fetę owinięta w szynkę parmeńską
UsuńI jakie apetyczne, zdjęcia multikolorowe ;)
OdpowiedzUsuńBaardzo apetyczne
UsuńI na żywo i na zdjęciach też ;) wygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńSzkoda że nie skosztowałaś!
UsuńPięknie tu u Ciebie !
OdpowiedzUsuńA szpinak kocham :)
Pozdrawiam sedecznie
Dziękuje i zapraszam częściej:)
Usuń